Tietoa kohteesta
Matkustusasiakirjat
Suomen kansalainen tarvitsee Ranskaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.
Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.
Terveys ja turvallisuus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.
Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.
Viisumi
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Ranskaan. Muiden maiden kansalaisten viisumin tarve on tarkistettava Ranskan suurlähetystöstä
Itäinen Puistotie 13
00140 Helsinki
p. (09) 618 780, f. (09) 6187 8342
Ranskan hintataso
Hintataso Ranskassa on suunnilleen sama kuin Suomessa niin ravintoloiden kuin ostosten osalta. Kirpputoreilla ja tammi- sekä heinäkuun alennusmyynneissä voit tehdä löytöjä.
Hyvä tietää ennen matkaa
Jännite
Ranskassa jännite on 220 V. Pistorasiat ovat pääsääntöisesti samanlaiset kuin Suomessa, mutta joissakin hotelleissa maadoitetut sähkölaitteet eivät käy suoraan pistorasioihin.
Matkavaluutta
Ranskan valuutta on euro.
Puhelin
Voit soittaa Suomeen matkapuhelimen lisäksi postista, puhelinkioskeista tai hotellista, josta soittaminen on kalleinta. Suurin osa puhelinautomaateista toimii puhelinkorteilla télécarte, joita saa postista ja tupakkakaupoista.
Soittaessasi matkapuhelimella Suomeen valitse +358 – suuntanumero ilman nollaa – vastaanottajan numero.
Tapakulttuuri ja pyhäpäivät
Pariisi on elämää sykkivä suurkaupunki, joka ei nuku koskaan. Tulet näkemään kiireisen, ruuhkaisen, ylellisen, silmiä hivelevän kauniin kaupungin sekä roskaisen, rapistuneen laitapuolen kaupungin. Löydät tunnelmia laidasta laitaan. Oman värikkään leimansa Pariisiin antaa yli 1,5 miljoonaa ulkomaalaista. Ihmisvilinästä huolimatta huomaat, että mm. liikenneyhteydet toimivat hyvin.
Välimeren rannalla sijaitsevassa Nizzassa on tyylikäs, mutta silti rento ilmapiiri. Kaupungissa pärjää hyvin myös englannin kielellä.
Kahvilat ovat ranskalaisille kohtaamispaikkoja. Niissä voi rupatella ystävien kanssa tuntikaupalla, lukea romaania ja kuluttaa aikaa kadun värikästä elämää katsellen.
Pyhät
1.1. uudenvuodenpäivä jour de l’an
1.5. työnpäivä fête du travail. Lähes kaikki museot on suljettu ja paikallisbussit eivät liikennöi.
8.5. II maailmansodan loppumisen muistopäivä fête de la libération. Bussit, metro ja junat noudattavat pyhäpäivän aikataulua. Pienet kaupat, postitoimistot ja pankit ovat suljetut, tavaratalot ovat avoinna ja museot ovat avoinna vaihtelevasti.
14.7. kansallispäivä fête nationale
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä assomption. Pankit, virastot, liikkeet, tavaratalot ja museot ovat suljetut.
5.11. pyhäinpäivä toussaint. Pankit, virastot, osa kaupoista ja nähtävyyksistä on suljettu.
11.11. I maailmansodan loppumisen muistopäivä armistice
25.12. joulupäivä noël. Kaikki museot ja kaupat ovat suljettuina. Jouluaatto on normaali arkipäivä ja 26.12. on pyhäpäivä.
Juhlapäivinä ravintolat ja kahvilat ilmoittavat aukioloaikansa ovissaan, päivä kerrallaan.
Ruokakulttuuri
Ranskassa nautitaan hyvästä ruuasta. Voit tutustua niin ranskalaiseen kuin kansainväliseen keittiöön, eri maakuntien erikoisuuksiin ja lukuisten eri maiden keittiöihin. Pikkunälän yllättäessä saat hampurilais- ja itsepalveluravintoloista sekä kioskeista pientä purtavaa. Suosittu välipala on makea tai suolainen kreppi crèpe. Leipomoissa on juuri ennen lounasaikaa valmistettu herkullisia voileipiä ja suolaisia torttuja quiche.
Aamiainen nautitaan yleensä klo 8–10, lounas klo 12–15 ja päivällinen klo 19.30–23.
Etsiessäsi ruokailupaikkaa tutustu ravintoloiden ulkopuolella oleviin ruokalistoihin. Ravintoloissa on tarjolla myös päivän annos plat du jour tai kiinteähintainen menu menu à prix fixe.
Nizzan alueen ruokakulttuuri
Nizzalainen keittiö on mielenkiintoinen sekoitus provencelaista ja italialaista keittiötä. Erilaiset yrtit, valkosipuli ja tomaatti antavat alueen keittiölle oman luontaisen arominsa. Yksi provencelaisten rakkaimmista mausteyrteistä on basilika, jolla usein maustetaan keitot, mm. soupe au pistou. Kalaruokiin käytetään usein fenkolia ja liharuoat saavat viimeisen silauksensa kyntelistä, joka sekoitetaan oliiviöljyyn ja valkosipuliin. Yksi tyypillisimmistä alueen liharuoista on daube, punaviinissä haudutettua härkää. Nizzalaiseen keittiöön kuuluvat myös olennaisesti pastat, ennen kaikkea täytetyt raviolityynyt. Pienen nälän pysäyttää Nizzan kuuluisa socca, kik-hernejauhosta valmistettu pannukakku tai pissaladiera-sipulipiiras.
Aperitiiveja
Suosittu aperitiivi on Kir, mustaviinimarjalikööriä ja valkoviiniä, Kir Royal, mustaviinimarjalikööriä ja samppanjaa, tai aniksenmakuinen pastis esim. Pernod tai Ricard.
Ateriat
Ateria koostuu alkupaloista entrées ja pääruuasta plat principal. Pääruuan jälkeen syödään useinlehtisalaattia kevyen kastikkeen kera. Jälkiruuaksi tarjotaan usein juustoja, esim. valkohomejuustoa camembert/brie, vuohenjuustoa chèvre, ja sinihomejuustoa roquefort.
Ranskalainen tilaa pihvinsä yleensä raakana bleu tai verisenä saignant. Halutessasi kypsän pihvin pyydä se bien cuit tai puolikypsänä à point.
Ranskassa syödään paljon sisäelimiä: maksaa, munuaisia, aivoja ja kateenkorvaa. Myös kivipiiraa gésier on tarjolla esim. salaateissa.
Merenantimia, mm. simpukoita, merirapuja, hummereita ja kaloja käytetään paljon. Erikoisherkkua ovat etanat ja sammakonreidet.
Yleisiä jälkiruokia ovat hedelmäsalaatti salade de fruits, suklaavaahto mousse au chocolat, karamellivanukas crème caramel ja paahtovanukas crème brûlée.
Herkulliset leivonnaiset, esim. marjapiiraat ja suklaakakut, nautitaan Ranskassa erikseen iltapäiväkahvin kera.
Ruokajuomia
Vettä voi tilata karahvillisen carafe d'eau. Hiilihapottomia mineraalivesiä ovat mm. Evian ja Vittel, ja hapollisia mm. Perrier ja Badoit. Olutta tilataan un demi eli 25 cl tai pression. Talon viini vin de table tarjoillaan kannussa en pichet. Punaviineistä Côtes du Rhônen ja niiden hienostuneemmat versiot, Côtes du Rhône Villagesin viinit ovat varmoja valintoja. Kevyempään makuun sopivat raikkaat Loirenlaakson valko- ja kuohuviinit Tourainen, Vouvrayn tai Saumurin alueilta. Etelä-Ranskassa suositaan ruokajuomana roséviinejä, joista kokeilemisen arvoinen on lohensävyinen Côtes de Provence. Ravintoloissa hyvää perustasoa olevien viinipullojen hinnat vaihtelevat 12–25 €. Aterian päättää kupillinen espressoa café tai suodatinkahvia café américain, jonka voi nauttia halutessaan digestiivin, esim. Calvados-omenaviinan kera.
Hyvää ruokahalua – Bon Appétit!
Aikaero
Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.
Asukasluku
n. 68 miljoonaa
Kieli
ranska
Pinta-ala
n. 547 030 km²
Pääkaupunki
Pariisi, keskusta n. 2,2 miljoonaa asukasta
Suur-Pariisi n. 12 miljoonaa asukasta
Uskonto
roomalaiskatolisuus
Valtiomuoto
tasavalta
Valuutta
euro